Het rebelse en rauwe karakter is wat mij aantrekt in Graffiti

Sket185NDSMAmsterdam2023-006
Sket185SkareoneNDSM2023
Sket185ZaseNDSMAmsterdam2023

Ik ben geboren en getogen in Middelburg, Zeeland. Mijn ouders scheidden toen ik 9 jaar oud was. Ik volgde mijn moeder naar het oosten van het land en kwam terecht in Almelo. Nadat ik de film Style Wars op tv had gezien, begon ik in 1984 samen met een vriend die oorspronkelijk uit Amsterdam kwam met het spuiten van graffiti. Mijn eerste 'tagnamen' waren BASIC, JEL en SET. In 1988 werd ik met de naam SET gearresteerd terwijl ik op het rangeerterrein van Enschede graffiti aan het spuiten was op een trein. Daarna probeerde ik met graffiti stoppen, maar dat is mij niet echt gelukt.

Ik ben altijd goed geweest in tekenen en ik was ook geïnteresseerd in techniek. In de fotografie vond ik een mooie link tussen die twee. In 1991 heb ik mij bij diverse kunsten ingeschreven
Academies waaronder KASKA, de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen. Ik werd overal geaccepteerd, dus ik had een keuze. En dat met vrijwel uitsluitend werk op basis van graffiti. Uiteindelijk heb ik voor KASKA gekozen en ben in 1992 naar Antwerpen verhuisd. Daar ben ik fotografie gaan studeren. Het bood mij de ultieme combinatie tussen techniek en beeld.
(foto links: Ik 1987)

In 1995 besloot ik naar Den Haag te verhuizen. Daar raakte ik bevriend met NOBL van de KN crew (Killer Nights) en Kers nu SREK. In 1996 creëerde ik na een avondje stappen mijn eerste Whole Car, PORNSTARS, met SREK uit Delft en DUBS uit Rotterdam. Dit was ook het begin voor de BTP-crew. Ons idee was om in treinen stukken te maken rond het thema 'Porno'. Andere bemanningen gingen voornamelijk 's nachts op oorlogspad. De BTP was het eerste Nederlandse treinpersoneel dat vrijwel alle handelingen overdag uitvoerde. Meestal op zondagmiddag, met die gele hesjes aan, op ons vaste 'terrein' op station Den Haag Hollands Spoor. In de graffitifilm 'Image Movers' vanaf 1997 kun je veel zien van onze dagelijkse handelingen. Het ging ons vooral om de actie en het samen plezier maken. Wat we maakten, en onder welke naam, was voor ons minder belangrijk.

Er was een periode dat ik elke week een andere naam schreef. Meestal omdat ik werd gearresteerd en gedwongen een andere naam te kiezen. In de jaren negentig fotografeerde en documenteerde de Spoorwegpolitie alle graffiti op treinen. Ze wisten precies wie wat had gedaan. Vaak lag er op het politiebureau een heel dossier klaar als ze je gingen verhoren. Op een gegeven moment werd ik de treinen beu en ging ik me meer richten op het maken van 'wilde style pieces' in een 'Hall of Fame'. In 2006 ben ik begonnen onder de naam SKET185. De Irenetunnel H.O.F. Delft is al heel lang mijn vaste hangplek, hier heb ik veel gecreëerd. In 2009 ben ik naar Amsterdam verhuisd om bij mijn vriendin te gaan wonen.